Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Θετικές Ιστορίες. Η ταινία πραγματεύεται καθημερινές ιστορίες ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV

Θετικές Ιστορίες». Η ταινία πραγματεύεται καθημερινές ιστορίες ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV. Πέντε σκηνοθέτες, ένας παραγωγός, μία ταινία Ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενημέρωση για τον ιό HIV Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2011 – Συνθέτοντας το έργο πέντε νέων σκηνοθετών, η t-shOrt και ο παραγωγός Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης δημιουργούν τη μεγάλου μήκους ταινία, «Θετικές Ιστορίες».

Η ταινία πραγματεύεται καθημερινές ιστορίες ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV, θέτοντας, παράλληλα, προβληματισμούς και ανοίγοντας το διάλογο γύρω από την ασθένεια του αιώνα μας και τα αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας. Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει πρωτοφανή έξαρση του ιού του AIDS στην Ελλάδα, με τον αριθμό των νέων οροθετικών ατόμων να διπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι τα κρούσματα του ιού έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 53%, ενώ, ειδικά για ειδικά για άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 1260%. Στόχος της ταινίας είναι να ενημερώσει και να αναδείξει τη σημασία του προβλήματος, επισημαίνοντας την αλλαγή συνηθειών ως το βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης του ιού.

Οι «Θετικές Ιστορίες» αποτελούνται από τις πέντε μικρού μήκους ταινίες «Δωμάτιο μηδέν», «Το λάθος», «Αίθουσα αναμονής», «Αφού με ξέρεις», «Θετικό;» και «SAiD», τις οποίες σκηνοθέτησαν οι Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλους, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας και Δημήτρης Μπαβέλλας. Ένας βενζινοπώλης, ένας μοναχικός νέος, μια νεαρή κοπέλα, ένα gay ζευγάρι, μια έγκυος κι ένας ιατρός έχουν έναν κοινό γνώριμο που τους συνδέει με μοιραίο τρόπο.

Στην ταινία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Σπύρος Παπαδόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μελέτης Γεωργιάδης, Στάθης Μαντζώρος, Ελευθερία Γεροφωκά και Πάνος Αρουκάτος. Την υποστήριξή τους για τη δημιουργία της ταινίας έδωσαν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και οι ΜΚΟ Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAKSIS. Τη διανομή της ταινίας υποστηρίζει η φαρμακευτική εταιρεία MSD (ή Merck για την Αμερική και τον Καναδά). Η ταινία παρουσιάστηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, έγινε η επίσημη πρεμιέρα της, στον ίδιο χώρο, ενώ από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου θα προβάλλεται για το κοινό, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS.

Παράλληλα με τις «Θετικές Ιστορίες», θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Πραγματεία», το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις ειδικών γύρω από τον HIV. Η ταινία έχει ήδη συμμετάσχει στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο London Greek Festival 2011 και στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας, αποσπώντας «Ειδική διάκριση για την πρωτότυπη καταγραφή ενός ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα