Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Σαββατοκύριακο στο Hyde Park - Hyde Park on Hudson

Σαββατοκύριακο στο Hyde Park. Hyde Park on Hudson

Ο σκηνοθέτης του «Notting Hill»,  Ρότζερ Μίτσελ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα θεατρικό έργο του Ρίτσαρντ Νέλσον,
 βασισμένο σ’ ένα επεισόδιο της ζωής του Αμερικανού Προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ.

Οι υποψήφιοι για Όσκαρ, Μπιλ Μάρεϊ (Lost in Translation) και Λόρα Λίνεϊ (The Savages), πρωταγωνιστούν σε αυτό το ιστορικό παραμύθι που αποτυπώνει μοναδικά την ανθρώπινη πλευρά ενός ιστορικού ηγέτη.

Το 1939, ο Ρούζβελτ και η σύζυγός του Έλενορ (Ολίβια Γουίλιαμς) φιλοξενούν το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας στο σπίτι τους στην πόλη Χάιντ Παρκ, κοντά στον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται την Αμερική: η Αγγλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με τη Γερμανία, και οι βασιλείς της αναζητούν απεγνωσμένα την υποστήριξη του Ρούζβελτ. Οι διεθνείς σχέσεις όμως περνούν μέσα από την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων του Προέδρου, καθώς η μητέρα, η σύζυγος και οι ερωμένες του συνωμοτούν, με αποτέλεσμα το σαββατοκύριακο να μείνει αξέχαστο στο βασιλικό ζεύγος. Μέσα από τα μάτια της Ντέιζι (Λόρα Λίνεϊ), της γειτόνισσας και ερωμένης του Ρούζβελτ, θα παρακολουθήσουμε την ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μεγάλα έθνη, και θα κατανοήσουμε τα μυστήρια του έρωτα και της φιλίας.


«Δύο είναι οι βασικές ιστορίες του έργου: το σαββατοκύριακο με τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα και η σχέση του Ρούζβελτ με τη Ντέιζι. Καθώς δούλευα πάνω στο σενάριο, οι δύο ιστορίες μπλέχτηκαν, καταφέρνοντας η μια να συμπληρώνει την άλλη. Μια γυναίκα μαθαίνει οδυνηρά την αλήθεια πίσω από τη δημοφιλή εικόνα του εραστή της, ενώ ένας βασιλιάς μαθαίνει να κρύβει τις ανασφάλειές του. Έτσι καταφέραμε να διερευνήσουμε το πώς ένα κοινό μέτωπο μπορεί να σώσει μια χώρα, καθώς επίσης και την αναγνώριση ότι ο άνθρωπος που αγαπάς δεν είναι υποχρεωτικά αυτός που νόμιζες ότι ήταν.

«Η ταινία Σαββατοκύριακο στο Hyde Park, θα έλεγε κανείς ότι είναι και μια προσωπική ιστορία. Έχω ζήσει στην περιοχή Rhinebeck, την πόλη της Ντέιζι, για πάνω από τριάντα χρόνια μεγαλώνοντας την οικογένεια μου εκεί. Αν και αυτό το έργο είναι μια ιστορία με προεκτάσεις παγκοσμίως, που ασχολείται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, είναι επίσης η προσωπική ιστορία μιας γυναίκας από την πόλη μου, την οποία έχω δει με τα μάτια μου να κάθεται στον καναπέ της στο σαλόνι του σπιτιού της και η οποία για ένα διάστημα είχε την ευκαιρία να δει τον κόσμο – δημόσιο και προσωπικό - μέσα από τα αθώα μάτια της.» -  Ρίτσαρντ Νέλσον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα