Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τζένη Κοσμίδου αποκλειστική συνέντευξη στον kinimatografos.com
Αμάρανθος Ψυχή 

 Μια ταινία που σκοπό έχει να αφυπνίσει την Ελληνική κοινωνία φέρνοντας την αντιμέτωπη με τις φρικτές επιπτώσεις που επιφέρει ένας βιασμός στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, προβάλλοντας εκτός των άλλων και νέες οπτικές, διαχωρίζοντας τον βιασμό του σώματος από το βιασμό της ψυχή

 Τζένη Κοσμίδου αποκλειστική συνέντευξη στον kinimatografos.com

Είστε μια από τις καινούργιες και πολλά υποσχόμενες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής μας. Αν και αρκετά νέα έχετε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου και έχετε αποσπάσει διακρίσεις και πολύ εγκωμιαστικά λόγια από ειδήμονες αλλά και από το απλό κοινό. Που πιστεύεται πως οφείλετε αυτή σας η επιτυχία και πως σας κάνει να αισθάνεστε;

   Θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσω για επιτυχία. Απλώς συνάδελφοι και κοινό δείχνουν ως τώρα να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται το έργο μου και αυτό μόνο είναι κάτι που μόνο ευτυχία μπορεί να γεννήσει στην καρδιά ενός δημιουργού.
   Δεν υπάρχει τίποτα πιο τιμητικό για έναν νέο καλλιτέχνη από το να γνωρίζει την αποδοχή ανθρώπων που έχουν διανύσει ασυγκρίτως πολύ μεγαλύτερο δρόμο από αυτόν στο καλλιτεχνικό μονοπάτι είτε με το να ακούει από αυτούς θετικά λόγια για το έργο του είτε πολύ περισσότερο με το να έχει την τιμή να συνεργάζεται μαζί τους και να μαθαίνει από αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν ένα αληθινό σχολείο ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο.
  Όσο αφορά τώρα την αγάπη του κοινού τα λόγια νομίζω είναι περιττά αφού είναι αυτή που αποτελεί το οξυγόνο των καλλιτεχνών.  Η αγάπη και η αποδοχή αυτών των ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη της δημιουργία μου και τους ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου για αυτό.
 
Ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρική σκηνοθέτης. Πως καταφέρνετε να συνδυάζεται τόσα πολλά και ταυτόχρονα να δίνετε σε όλα τον καλύτερο εαυτό σας;


Όλα αυτά αποτελούν διαφορετικά προσωπεία ενός προσώπου που ονομάζεται δημιουργία. Αγαπώ πολύ την δουλειά μου η οποία αποτελεί αληθινή ανάγκη για μένα για αυτό και της έχω αφοσιωθεί ολοκληρωτικά μετατρέποντας την στη πρώτη προτεραιότητα της ζωής μου αφιερώνοντας σε αυτήν όλον μου τον χρόνο και την ενέργεια.

 Σαν συγγραφέας συνήθως επιλέγετε θέματα τα οποία θίγουν κοινωνικές αδικίες και ανισότητες ή δύσκολες αλήθειες που δύσκολα κάποιος θα τολμούσε να θίξει. Που οφείλετε αυτή η επιλογή σας;
Ο βαθύτερος λόγος της δημιουργίας για μένα είναι η ανάγκη να μοιραστείς με το κοινό την αλήθεια σου και να εκφράσεις την δική του. Οι δημιουργοί οφείλουν να καταγγέλλουν και να στηλιτεύουν πρώτοι τις κοινωνικές αδικίες. Είναι καθήκον τους να δημιουργούν ένα καταφύγιο από το οποίο μπορούν να αντλήσουν δύναμη όσοι το έχουν ανάγκη νιώθοντας έκδηλη την ηθική στήριξη του δημιουργού.
  Ενός δημιουργού που τολμά να παρουσιάσει  τη σκληρή αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας απογυμνωμένη από την ωραιοποίηση που αποκοιμίζει τις μάζες, ελπίζοντας πως ίσως κάποια στιγμή το έργο του μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα μίας νέας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας στην οποία θα έχουν εκλείψει οριστικά οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες.

 Σε λίγες μέρες είναι η πρώτη προβολή της ταινίας σας « Αμάρανθος Ψυχή» στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στα πλαίσια του 3nd ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την συμμετοχή


  Η πρώτη προβολή της ταινίας «Αμάρανθος ψυχή» θα γίνει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στα πλαίσια του 3nd ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL.
  Είναι πολύ τιμητικό η πρώτη προβολή της ταινίας μας να γίνεται στα πλαίσια ενός τόσο ξεχωριστού γεγονότος όπως το 3nd ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL και σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο όπως το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
   Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συντελεστών της ταινίας τους διοργανωτές του φεστιβάλ για την τιμή που μας κάνουν.

Μιλήστε μας για την υπόθεση της ταινίας

Η Αθηνά είναι πτυχιούχος παιδαγωγός αλλά λόγο της κρίσης μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά πάνω στο αντικείμενο της. Για να κερδίσει κάποια χρήματα για να ζήσει κρατάει ένα μικρό κοριτσάκι που υπεραγαπά, την Μαρία.
Ο Αντρέας είναι στέλεχος σε εταιρία, αξιοπρεπής, ευγενής, επιτυχημένος σχεδόν ατσαλάκωτος. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μυστικό που κρύβει.
Η τυχαία συνάντηση τους στο δρόμο θα αποβεί μοιραία για την Αθηνά.

Που αποσκοπούσατε όταν γράφατε αυτό το τόσο ιδιαίτερο σενάριο;

   Η «Αμάρανθος Ψυχή» είναι μια ταινία που σκοπό έχει να αφυπνίσει την Ελληνική κοινωνία φέρνοντας την αντιμέτωπη με τις φρικτές επιπτώσεις που επιφέρει ένας βιασμός στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, προβάλλοντας εκτός των άλλων και νέες οπτικές, διαχωρίζοντας τον βιασμό του σώματος από το βιασμό της ψυχής. Παράλληλα μεταφέρει στα θύματα το ελπιδοφόρο μήνυμα μιας λύτρωσης, που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους στερήσει.

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που αποφασίσατε να διαπραγματευτείτε ένα τόσο λεπτό θέμα;

  Ο κύριος λόγος είναι ο προφανής. Στην Ελλάδα του 2013 η νομοθεσία δεν προνοεί όπως θα έπρεπε για το εν λόγο έγκλημα το οποίο κατά την δική μου άποψη θα πρέπει να τιμωρείτε με την ίδια αυστηρότητα που τιμωρούνται τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.
  Ένας βιαστής δεν αφήνει πίσω του μονάχα ένα τραυματισμένο σώμα του οποίου οι πληγές με τον καιρό θα επουλωθούν αλλά μια βαριά τραυματισμένη ψυχή η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή μπορεί να μην επανέλθει ποτέ.  
  Ένας άλλος λόγος είναι ότι με την δημιουργία αυτής της ταινίας εκπλήρωνω μία υπόσχεση που είχα δώσει χρόνια πριν αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σχετικά με αυτό το θέμα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους συντελεστές της ταινίας

Η φράση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» νομίζω πως τους αντιπροσωπεύει όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά.

Θα ξεκινήσω με τον πρωταγωνιστή της ταινίας τον κύριο Γιώργο Γιαννόπουλο. Ειλικρινά δεν έχω λόγια για να περιγράψω την ιδιαίτερη ερμηνεία του στον δύσκολο ρόλο του Αντρέα. Μονάχα η λέξη συνταρακτική νομίζω πως μπορεί να χαρακτηρίσει αυτή την τόσο ισχυρή καλλιτεχνικά παρουσία του στην ταινία.
Όσο αφορά τώρα τους υπόλοιπους ηθοποιούς όπως σας είπα επιλέχθηκαν  ένας προς έναν.
  Η μικρή ηλικιακά αλλά μεγάλη σε υποκριτικό ταλέντο Βιβή Μυλωνά έδωσε μια ερμηνεία ως μικρή Μαρία που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να περιμένει από ένα παιδί της ηλικίας της, επιβεβαιώνοντας έτσι το υποκριτικό της ταλέντο που και στο παρελθόν την οδήγησε σε συμμετοχές πολύ αξιόλογων καλλιτεχνικών δουλειών με ηχηρά ονόματα του χώρου.
    Η Αθανασία Κούσουλα μέσα από την δωρική ερμηνεία της απέδωσε με έναν μοναδικό τρόπο όλους τους συμβολισμούς που έκρυβε ο ρόλος της γραμματέως του Αντρέα.
  Η Κατερίνα Αναστασίου υπήρξε η ιδανική καλλιτεχνική μητέρα για την μικρή Μαρία όσο για τον Δημήτρη Γιάνναρο έδωσε με τον δικό του ιδιαίτερο ερμηνευτικά τρόπο τον αντικατοπτρισμό του σύγχρονου ανθρώπου της διπλανής πόρτας απέναντι σε αυτό το σκληρό θέμα.
  Τελευταία άφησα την Παρή Καλαποθαράκου γιατί ειλικρινά δυσκολεύομαι πολύ να βρω λόγια για να εκφράσω την ιδιαίτερη ερμηνεία της και όσα αυτή πρόσθεσε στους ιδιαίτερους συμβολισμούς της ταινίας. Πρόκειται για μια ερμηνεία που λίγοι συνάδελφοι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν αφού απέδωσε όλο τον ρόλο της στην νοηματική γλώσσα γεννώντας στο θεατή καθηλωτικά συναισθήματα.
  Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου για την τιμή που μου έκαναν προσφέροντας τις τόσο ιδιαίτερες ερμηνείες τους στην «Αμάρανθο ψυχή».


  Έρχομαι τώρα στην ιδιαίτερη σκηνοθεσία των Χρυσαυγή Παπαμήτρου – Παναγιώτη Παπανικολάου και της βοηθούς τους Αγγελικής Γκαλμπένη. Πρόκειται για μία μοντέρνα ξεχωριστή σκηνοθετική οπτική γωνία  η οποία έδωσε νέες διαστάσεις στο σενάριο μου τις οποίες δεν είχα καν φανταστεί γράφοντας το και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.
  Μοναδική ήταν και η συμβολή του Γιώργου Παπαμήτρου που έντυσε με την μοναδική πρωτότυπη μουσική και το ιδιαίτερο  sound design την «Αμάρανθο Ψυχή» και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να πω και στον καλό μου φίλο και ιδιαίτερο καλλιτέχνη  CG Artist Διονύση Βεργίνη που έδωσε μια αληθινά μαγευτική οπτική στην εικόνα της ταινίας μέσα από την ιδιαίτερη επεξεργασία του.
  Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά την καλή μου φίλη Αγγελική Γκαλμπένη και της εταιρεία καλλιτεχνικών παραγωγών Scene 10-7 καθώς και την Χρυσαυγή Παπαμήτρου που από κοινού ανέλαβαν την παραγωγή της ταινίας βοηθώντας έτσι καθοριστικά στην πραγματοποίηση της.
  Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Γιώργο Ναθαναήλ για την ιδιαίτερη βοήθεια του στην ολοκλήρωση της ταινίας.

Είναι ωραίο να βλέπεις καλλιτέχνες να μιλούν με τόση αγάπη για τους συνεργάτες τους και είμαι σίγουρος ότι αυτή η ωραία και δεμένη σχέση που διακατείχε όλους τους συντελεστές θα είναι έκδηλη και στην ταινία. Βλέπω ότι και σε αυτήν την δουλειά συνεργάζεστε και πάλι με την Αγγελική Γκαλμπένη και τον Διονύση Βεργίνη με τους οποίους σας έχουμε δει να συνεργάζεστε σχεδόν σε όλες τις δουλειές που έχετε κάνει τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για σύμπτωση η για μία σταθερή συνεργασία η οποία όπως όλα δείχνουν αντέχει στο πέρασμα του χρόνου; Σλάιντ με Φωτογραφίες απο την ταινία.

  Όπως έχω πει και στο παρελθόν η Αγγελική Γκαλμπένη και ο Διονύσης Βεργίνης είναι δύο άνθρωποι αναντικατάστατοι τόσο στην προσωπική μου ζωή, αφού είναι δύο από τους καλύτερους μου φίλους όσο και στην επαγγελματική αφού στο πρόσωπο τους έχω βρει δύο αληθινά αναντικατάστατους ηθικούς και πολύ ταλαντούχους συνεργάτες. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι τόσο η φιλική όσο και η επαγγελματική μας σχέση θα συνεχίσει να είναι σαν το καλό κρασί. Όσο περνούν τα χρόνια θα γίνεται ακόμα καλύτερη.

Μιλήστε μας για τα συμβολικά στοιχεία στην πλοκή

  Ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας είναι συμβολικός εμπνευσμένος από τον αμάρανθο, το φυτό που δεν πεθαίνει ποτέ.
  Η μικρή Μαρία συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής.
   Το ατσαλάκωτο, γεμάτο καθωσπρεπισμό προσωπείο του Αντρέα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκοτάδι της ψυχής του θυμίζοντας μας ότι το φαίνεσθε δεν συμβαδίζει πάντα με το είναι.
  Η γραμματέας του αντικατοπτρίζει την απόλυτη, αδιαμαρτύρητη υποδούλωση της μάζας απέναντι στην εξουσία του ισχυρού.
  Ο περαστικός μέσα από ένα μικρό αλλά δυνατό πέρασμα καταγγέλλει με ωμό τρόπο την παθητική στάση του κοινωνικού συνόλου απέναντι στο δράμα που μπορεί να βιώνει ο διπλανός του. Μια στάση η οποία άλλοτε πηγάζει από τον φόβο και άλλοτε από την αδιαφορία.
  Ολόκληρη η ύπαρξη και η προσωπικότητα της Αθηνάς πριν και μετά τον βιασμό αντικατοπτρίζει τον ψυχισμό των περισσότερων θυμάτων. Ακόμα και η χρωματική επιλογή των ρούχων της δεν είναι τυχαία.
  Τέλος έναν από τους πιο δυνατούς συμβολισμούς αποτελεί η ψυχολόγος η οποία μέσα από μια ιδιαίτερη ερμηνεία δοσμένη στην νοηματική γλώσσα φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα θύματα στην σύγχρονη κοινωνία.   
   Αυτοί βέβαια είναι μόνο κάποιοι από τους πολλούς συμβολισμούς που ξετυλίγονται μπροστά στα ανυποψίαστα μάτια του θεατή βλέποντας την «Αμάρανθο ψυχή»

Ποια είναι τα σχέδια σας για την «Αμάρανθο ψυχή» μετά το 3nd ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL;

Το 3nd ATHENS INTERNATIONAL DIGITAL FILM FESTIVAL εγκαινιάζει έναν μακρύ δρόμο συμμετοχών σε αναρίθμητα φεστιβάλ της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς η ταινία φέρει αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους την μετάφραση των οποίων υπογράφει η Αγγελική Γκαλμπένη.

Έχετε στα άμεσα σχέδια σας την δημιουργία άλλης ταινίας;

Φυσικά. Πολύ σύντομα μόλις ολοκληρωθεί το cast των ηθοποιών θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας «Εικονική Πραγματικότητα». Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα αληθινά ιδιαίτερο για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά θα προτιμούσα προς το παρόν να μην πω κάτι περισσότερο για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα